Sivut

20150312

Piippu

Tulipas jotenkin paljasteleva olo, kun läväytin nää kuvat tänne. Koska kyseessä on mun oma koulutyö, mulla on siitä tosi henkilökohtainen olo. Vaikkei mun projekteissa olisi mitään sen ihmeempää tai edes syvällistä, niin ehkä eniten se aika, mitä on tullut käytettyä työn äärellä ja ajatellen sitä, tekee siitä jotenkin tosi oman. Oon työstänyt sitä jopa päässäni bussimatkoilla, jonottaessa kaupassa ja jopa välillä tahtomatta unissani.

Tehtävänä oli suunnitella pieni julkinen rakennus - tässä tapauksessa yleinen sauna Tampereen Konsulinsaareen. Saunan yhteydessä tuli toimia myös pieni kahvila, ja saareen tuli suunnitella myös silta tai jokin muu kulkureitti, joka ottaa huomioon myös liikuntaesteiset. Tehtävänannossa oli määritelty myös tilaohjelma (eli vaadittavat tilat ja niiden pinta-alat), joita tuli myös noudattaa.

Alla olevat kuvat ovat siis pienennettyjä versioita plansseista, joiden avulla työ esiteltiin. Planssien lisäksi piti tehdä pienoismalli, mutta sain omani niin myöhään valmiiksi, että ensinnäkään sen valokuvaaminen ei todellakaan tullut siinä kohtaa enää mieleen ja toisekseen valoakaan ei olisi ollut tarpeeksi kuvaamiseen. Toki olisin voinut ottaa siitä myöhemminkin valokuvan tai pari, mutta professorit roudasi mun työn jonnekin omiin juttuihinsa valokuvattavaksi, enkä usko saavani sitä enää takaisin (ainakaan viime vuoden kokemuksien perusteella). Levätköön siis rauhassa TTY:n salaisissa kansioissa.

Mulla on välillä kova tarve perustella joitain mun ratkaisuja, mikä sinänsä ei ole huono asia, mutta viimeksi meillä kritiikissä oli maksimissaan 60 sekuntia aikaa kertoa pääkohdat työstä, mikä on lopulta tosi lyhyt aika. Jotenkin tosi ankeeta, että työ, jota on väännetty useampi kuukausi, kuitataan kritiikissä parhaimmillaankin noin viiden minuutin arvostelulla. Ymmärtäähän sen, että jos niin ei toimittaisi, kritiikit venyisivät entistäkin pitemmiksi, ja onhan tossa kuudessa tunnissakin jo aika paljon kestettävää. No, mutta yritän nytkin tiivistää tätä asiaa mahdollisimman paljon kaikkien hyvin- tai pahoinvoinnin nimissä.

Ja kuvat meni aika perunamuusiksi pienentämisen takia, sorit siitä. Noita kuvien alla olevia numeroita klikkaamalla pitäisi saada isommat versiot auki.

https://i.imgur.com/vAuwU1o.jpg

01 Mun työn nimi on "Piippu" ja se koostuu kahdesta pyöreästä piippumaisesta tilasta sekä niitä sivuavista seinäkkeistä. Seinäkkeet rajaavat saarelle tilaa ja erottavat kahvila- ja saunaosan toisistaan lasisella aulalla, joka sijoittuu piippujen väliin. Muurimaiset seinäkkeet halkovat saarta ja kuroutuvat aina vedestä saakka saaren kävelysillalle muodostaen sille samalla kaiteet. Pyöreät tiiliset piiput taas ottavat kantaa Tampereen tehdasmiljööseen.

https://i.imgur.com/qBqouPH.jpg

02 Pohjapiirroksesta voi (juuri ja juuri) nähdä, kuinka tilajako rakennuksessa toimii. Sisäänkäynti tapahtuu kapeahkosta kahden seinäkkeen rajaamasta tilasta. Saaren pohjoispäädyssä seinäkkeet ulottuvat Tammerkoskeen saakka rajaten saunojen yhteyteen myös uintimahdollisuuden. Pohjapiirroksen kanssa sain jumpata aika pitkään, ennen kuin sain siitä toimivan. Tommonen paraabelimuoto ei ole ihan se tyypillisin ratkaisu, ja se tuli todella huomattua... Onneksi sain pohjapiirroksen toimivuudesta myös kiitosta, ettei valvotut tunnit menneet ihan hukkaan.

Ovelimmat ehkä huomaavatkin, mistä työn logon muoto tulee!

https://i.imgur.com/WvVJFYz.jpg

03 Päämateriaaleina on vaakasuuntainen mäntylaudoitus ja harmaa tiili. Tiilen ja laudoituksen leveys on sama, jolloin liittymäkohdissa ne limittyvät kauniisti yhteen. Oikealla näkyy saaren pohjoispääty, jossa saunat sijaitsevat. Niistä on pääsy aivan saaren kärkeen, missä veteen laskeutuva vilvoitteluaule sijaitsee.



04 Rakennuksen ulkohahmo on myös melko sulkeutunut seinäkkeiden vähäisen aukotuksen takia, mutta päänäkymät on suunnattu aukeamaan etelään Satakunnansillan ali ja pohjoiseen Tammerkosken yläjuoksulle. Valon kulku rakennukseen on ikkunattomuuden takia suunniteltu tulevan suurten piippujen kautta sekä seinän vieriin jätettyjen valorailojen kautta (ks. leikkauskuvat).



05 Kulku Konsulinsaareen tapahtuu kävelysillan kautta, joka on sijoitettu oleelliselle paikalle muihin kulkureitteihin nähden. Omassa työssäni tärkeää sillan sijoittamisessa ja saareen kulkemisessa oli näkymien suuntautuminen ja niiden ohjaaminen.

Jos nyt saisin tehdä koko rumban uusiksi, kehittäisin joitain kohtia hieman enemmän ja tekisin pieniä muutoksia. Tosin aina taitaa löytyä jotain työstettävää... Ehkä eniten tyytyväinen oon siihen, että tein kaiken materiaalin tietokoneella. Tietenkään käsin tehtävää työskentelyä ei tule väheksyä, mutta se vie paljon enemmän aikaa eikä niin saa aina yhtä vakuuttavaa jälkeä. Tietenkin suunnittelu- ja luonnosvaiheessa mullakin on kynä kädessä, koska se tuntuu kaikista luonnollisimmalta.

Ihana ajatella nyt, että kritiikki on ohi ja tän projektin saa jättää viimein rauhaan. Muistan, kun kritiikissä olin toiseksi viimeinen esittelijä ja siinä kohtaa mun takapuolessa ei ollut enää tuntoa pitkän istumisen jäljiltä ja kaikki palaute mitä sain tuntui olevan tosi kökköä ja laiskaa. Varmaan arvostelijatkin oli jo hieman tympääntyneitä venyneeseen aikatauluun. Ainoa asia, minkä kunnolla muistan koko tilaisuudesta oli se, kun yks assari sanoi mun planssien olevan kuin jostain arkkitehtijulkaisusta. Muuten mulle jäi tosin lannistunut olo, mutta se katosi heti parin päivän päästä, kun huomasin vitosen rapsahtaneen arvosanaksi.

Tästä tuli aika huisi ja pitkä teksti. Jopa niin pitkä, etten jaksa lukea sitä uudelleen ja tarkistaa löpinöitäni. Voi olla, että jos alkaisin tarkistelemaan, saattaisin poistaa koko lätinän. En oikeen koskaan tee mitään tämmöistä blogiin, mutta tässä tää nyt olis!

Ei kommentteja: