Sivut

20121007

Sunnuntain sienisoppa

Kotiuduin. Mukanani rahtasin suuret määrät pestyjä pyykkejä ja lähes yhtä suuren pussillisen kuivattuja sieniä. Mummu lahjoitti ennen Kankaanpäähän paluuta kaikenlaista mukaanvietävää pinkopohja kehyksistä tämänvuotisiin suppilovahveroihin. Sain mummulta myös hyvän ohjeen sienikeitolle, jota aloinkin heti kotiin päästyäni väsäämään. Ajattelin nyt jakaa sen täällä, sillä siitä tuli niin hyvää (ja osaksi myös siksi, että saan ohjeen talteen jonnekin, sillä reseptivihkoni on mystisesti kadonnut)!

Photobucket

Photobucket

Keittoon tarvitset siis:
noin 2 dl kuivattuja sieniä
sipulin

valkosipulia parin kynnen verran
öljyä
reilu ½ dl vehnäjauhoja 
puolisen litraa vettä 
kasvisliemikuuton
2 dl (ruoka)kermaa 
mustapippuria, valkopippuria, suolaa

Mitat eivät ole kovin tarkkoja, pahoittelut siitä, sillä vain korvavaraisesti kuultu resepti on hankala muistaa. Ja aika monella meistä kuitenkin on kieli suussa, joten varmaan maistaminen valmistusvaiheissa onnistuu.

Photobucket

Ensiksi liotetaan kuivia sieniä noin kymmenisen minuuttia vedessä. Sen aikana voi vaikka pienentää sipulit.
Sienet valutetaan ja jätetään valutusvesi talteen myöhempää käyttöä varten. Sienetkin pienennetään. Tämä onnistuu kätevästi saksilla, sillä kosteat sienet ovat melko sitkeitä.

Photobucket

Sen jälkeen laitetaan pannulle kunnon loraus öljyä ja ruskistetaan sipulit ja sienet kevyesti.

Photobucket

Lisätään sekaan vehnäjauhot ja annetaan rasvan imea ne. Lopuksi kaadetaan joukkoon myös valutuksesta jäljelle jäänyt liemi.

Photobucket

Kaadetaan sekaan myös puoli lirtaa vettä ja kasvisliemikuutio. Sekoitellaan keittoa välillä ja annetaan kiehua kevyesti noin kymmenen minuuttia. Sekaan voi tässä vaiheessa heittää myös vähän mausteita oman maun mukaan.

Photobucket

Lopuksi kaadetaan vielä kerma ja annetaan pulpahtaa.

Photobucket

Sitten syödään keittoa monta lautasellista niin kauan, että pannu on tyhjä. Leipä ja nopeasti keitetyt kananmunat sopivat myös sekaan!

Photobucket

Tämän jälkeen nuollaan vielä lautanen ja lusikka niin puhtaiksi, että ne kuluvat lähes puhki.

Ja mitäs sitten? Pitäisi kai siivota, piirrellä vähän. Ehkä jopa etsiä tietoa Cloaca Maximasta. Varasin kouluhommieni tekemisen viikonlopulle, mutta hups, en tehnyt taaskaan mitään niiden eteen. Perjantai meni täpinöissä ja lauantai möllötteli ohi koomaillessani erinäisistä syistä johtuen. Ja sunnuntai, no matkustin, söin ja kuuntelin musiikkia:


Suuttuvatkohan ala- ja yläkerran ihmiset, jos imuroin vielä tähän aikaan?

2 kommenttia:

simssiliini kirjoitti...

Oo, taas sinä esittelet täällä sienireseptejä, enkä minä ole vielä rohkaistunut edes maistamaan sieniä, etten varmaan tule nirsoiluni vuoksi hyödyntämään hienoa ohjettasi. .-P Blogiin on tosiaan kätevää säilöä asioita, joita ei halua hukata. .-) Minäkin olen huono hoitamaan viikonlopulle varaamiani kouluhommia, työskentely sujuu paremmin kouluviikolla ja viikonloppuna tulee vaan laiskailtua kunnolla. .-D Onneksi kohta on kaikki syyslomat ja muut kivat jutut. .-> Postaile taas!

Anna kirjoitti...

Ehkä vielä joskus (edes vahingossa) maistat sieniä! Odottelen myös syyslomaa haikeana =)